Зеленеє жито зелене

( слухати - скачати, текст, скачать - слушать )



Ой зеленеє жито зелене

Українська  народна пісня 

Слова і музика: народні

Виконує; гурт Ватра

 

Текст пісні

 

Ой зеленеє жито, зелене,

Хорошії гості у мене.

 

Зеленеє жито женці жнуть,

Хорошії гості мене ждуть.

 

Ой зеленеє жито, зелене,

Хорошії гості у мене.

 

Зеленеє жито при межі

Хорошії гості від душі.

 

Ой зеленеє жито, зелене,

Хорошії гості у мене.

 

Зеленеє жито ще й овес,

Тут зібрався рід наш увесь.



Гурт Ватра 

ВІА «Ватра»  вокально-інструментальний ансамбль, який діє у Львові з 1971 року. Створений композитором і виконавцем Михайлом Мануляком при Львівській філармонії.

 

Репертуар ансамблю складався майже винятково з авторських україномовних пісень та сучасних обробок українських народних пісень. 

 

Після тріумфальних гастролей майже по цілому СРСР, у 1971році  КГБ звернуло пильну увагу на особу керівника гурту та намагалися змусити його відійти від репертуарної політики, спрямованої на розвиток сучасних течій української музики. Після відмови співпрацювати з КГБ і йти на поступки Михайла Мануляка усунули від керівництва ВІА «Ватра» і звільнили з роботи у філармонії.

 

Після цього гурт очолив Богдан Кудла, який намагався зберегти імідж ансамблю, створений Михайлом Мануляком. У 1974 року було випущено платівку ВІА «Ватра», на якій, зокрема, були вміщені фольк-джаз-рокові композиції Михайла Мануляка, однак без згадування імені композитора, що було під забороною. Сама платівка стала рекордною серед записаних на «Мелодії» українськими виконавцями, вона передруковувалася ще майже 15 років.

 

1979 року майже весь склад «Ватри» перебрався в Чернівці у ВІА «Смерічка», Попович  в Ужгород, а найкращий трубач України, Володимир Копоть подався до Києва.

 

1979 році, до Львівської філармонії запросили створений 1977 року Романом Лозинським при Будинку культури Львівського автобусного заводу самодіяльний ВІА «Ритми Карпат». Керівником нової «Ватри» став Ігор Білозір, солістами співчка Оксана Білозір та Мар'ян Шуневич, у початковому складі грали саксофоніст Олексій Сердюк, клавішник Зиновій Левковський, барабанщик Юрій Кедринський, гітарист Андрій Береза, пізніше долучилися скрипаль Ростислав Штинь, вокаліст Ігор Богдан,] бандурист Остап Стахів

.

Учасники «Ватри» самі «добували» музичну апаратуру, майстрували звукові колонки, розставляли апаратуру до концертів і збирали опісля. Перший репертуар включав народні пісні та пісні авторства Ігоря Білозора.

 

Від першого міньйону (1981) і до другого (1985) «Ватра» поступово ставала найпопулярнішим ВІА України, хоч їй так і не вдалося позбутися протиріч між суто «ватрівським» фолк-стилем, сольною програмою Оксани Білозір та радянською патріотикою, яку нав'язувала ансамблю художня рада філармонії. «Ватра» гастролювала у Середній Азії, на Далекому Сході, у Москві, на БАМі, у Польщі, Угорщині, Німеччині, Канаді, США, двічі виступала перед військовиками радянського контингенту у Афганістані.

 

З часом, коли відмінили відсоткове обмеження власних пісень в репертуарі, на перший план дедалі більше виходила Оксана Білозір, а сама «Ватра» сприймалася просто як акомпанувальний склад.

 

1990 року, Оксана Білозір залишила ВІА і створила власний гурт «Оксана». «Ватра» перетворилася на музичний центр під керівництвом Ігоря Білозіра, який саме захопився створенням експериментальної музики, поєднуючи стиль нью-ейдж з українським мелосом. Альбом обрядових пісень «Від Миколая до Йордана» у виконанні Ігоря Білозіра та «Ватри» 1996 року випустив лейбл «ГалРекордс».

 

Колишні музиканти «Ватри» створили нові групи: «Жайвір», «Львівські музики», «Гурт Олега Кульчицького».

 

9 травня 2000 року російськомовні «мажори» Воронов та Калінін жорстоко побили Ігоря Білозора в центрі Львова і він через 20 днів помер у реанімації. Його смерть мала міжнародний резонанс і викликала громадські заворушення у Львові.

Tags: ой зеленеє жито зелене хорошії гості у мене українська народна пісня гурт ватра скачати слухати текст слова пісні слушать скачать